Anaokulundan kışlaya: dönüm noktasının uzun silahı

Adanali

Member
Eğitim kurumlarında işe alımda dönüm noktası ne anlama geliyor?

(Resim: Ryan Nash Photography/Shutterstock.com)

Bundeswehr giderek daha fazla reşit olmayan kişiyi işe alıyor. Geçen yıl 18 yaşın altında yaklaşık 2.000 kişiyi işe aldı. Telepolis'le röportaj.

Şubat 2022'de Rus birliklerinin işgali nedeniyle Ukrayna'daki savaşın tırmanmasının ardından Şansölye Olaf Scholz, askeri harcamalarda artışa ve kamu kurumlarının ulusal güvenliğe ve askeri stratejilere daha fazla entegrasyonuna yol açacak bir dönüm noktası duyurdu.

Duyuru

Bunun sonucunda toplumsal alanların militarizasyonu bir çelişkiyle karşı karşıya kalıyor. Militarizasyon Bilgi Merkezi'nin (IMi eV) “Eğitimde ve Üniversitelerde Dönüşen Zamanlar” kongresi, değişen zamanın eğitim ve bilim alanlarındaki sonuçlarını ele alıyor.

Aşağıdaki röportaj insanların zihinlerinde değişen zamanlar, yeni askerlik hizmeti ve Bundeswehr'in anaokulları üzerindeki etkisi hakkındadır.

▶
Militarizasyon Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “Eğitimde ve Üniversitelerde Zamanın Dönüşü” kongresi 16 ve 17 Kasım tarihlerinde Tübingen'de gerçekleştirilecek. Sizi katılmaya motive eden şey nedir?

Siyah: 1 Ekim'den beri IMi ofisinde çalışıyorum ve son yıllarda çok sayıda projede yer aldım. Engelli insanlara yardım eden bir eğitim ve hemşirelik uzmanı olarak, öğretime hazırlık da dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde eğitim süreçleriyle birçok profesyonel temasım oldu. İnsanların gerçekleri, hatta günlük olayları bile nasıl farklı algılayabildiklerini ve dış faktörlerin insanların davranışlarını özel olarak etkilemek için nasıl kullanıldığını fark ettim. Okul günlerim de çok eski değildi.

Almanya'daki tüm eğitim sisteminin hızla ilerleyen (yeniden) militarizasyonunun toplum üzerindeki etkisine daha yakından bakmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Eski federal eğitim bakanı Stark-Watzinger'in bir zamanlar nahoş ama yerinde bir şekilde söylediği gibi, dönüm noktası zihinde gerçekleşir. Bu şu anlama gelir: alıcılar ne kadar gençse o kadar iyidir!

En güçlüler için seçici bir askerlik hizmeti

Reza Schwarz'ın portresi

Rıza Nero

(Resim: özel)

▶
Kongrede zorunlu askerlik hizmetinin okullar ve anaokulları için önemini anlatacaksınız. 1 Ocak'tan itibaren 18 yaşın üzerindeki her öğrencinin Federal Savunma Bakanlığı'nın anketini yanıtlaması gerekecek. Öğrenciler burada ne bekleyebilir? Başka hangi Bundeswehr etkilerine maruz kalıyorlar?

Siyah: Federal Savunma Bakanı Pistorius, Haziran ayında düzenlediği basın toplantısında yeni bir zorunlu askerlik şekline ilişkin fikirlerin ana hatlarını çizdi. 2011 yılına kadar bildiğimiz “zorunlu askerlik”ten, “en uygun ve en uygun” kişilerle “seçici askerlik”e geçmek istediğini vurguladı. Gelecekte, 18 yaşın üzerindeki herkese çevrimiçi bir anket gönderilecek. Ankette genel olarak askerlik hizmetini yerine getirmeye istekli olup olmadıklarını, eğilimlerinin veya ilgi alanlarının neler olduğunu ve örneğin sporla da aktif olup olmadıklarını belirtmeleri gerekmektedir. Erkeklerin anketi doldurması gerekmektedir; kadınlar bunu yapmakta özgürdür. Aksi halde Temel Kanun'un bu amaçla değiştirilmesi gerekecektir.

Sürücü ehliyetlerinin Bundeswehr tarafından finanse edilmesi gibi “teşvikler” de oluşturulmalıdır. Bundeswehr'in sosyal medya kanalları aracılığıyla daha fazla etki yaratabileceği açıkça görülüyor. Bundeswehr, Instagram ve Tik Tok'ta kendisini genç, dinamik ve çeşitli olarak tanıtıyor ve aynı zamanda içeriği için düzenli olarak sosyal medya trendlerini ele alıyor. TikTok'taki Bundeswehr kanalının 160.000'den fazla takipçisi var ve gönderileri 1,8 milyondan fazla beğeni alıyor.

Bu, SPD ve Yeşiller'in hesaplarının toplamından daha fazlası! Bir diğer önemli rol ise onlarca yıldır Alman okullarına gidebilen istihdam danışmanları ve gençlik liderleri tarafından oynanıyor. Gençlik görevlileri üniformalı vatandaşlar olarak anılır ve güvenlik ve savunma politikasında birinci sınıf uzmanlar olarak kabul edilir. Okullar tarafından özel olarak davet ediliyorlar. Baden-Württemberg dahil bazı federal eyaletlerde Kültür Bakanlığı ile Bundeswehr arasında işbirliği anlaşmaları bile var.

Fidanlıklarda Bundeswehr'in varlığı

▶
Çocuk yuvalarında militarizasyon halihazırda ne ölçüde rol oynuyor? Burada militarizasyon eğilimlerine karşı özel bir duyarlılık görüyor musunuz?

Siyah: Bazı gazete yazılarından ve Sol Parti'nin Federal Meclis'e sunduğu taleplerden de anlaşılacağı üzere Alman anaokullarında Bundeswehr'in varlığı da dikkat çekiyor. Askerler üniformayla ziyarete geliyor, eğitim personeli çocuklarla birlikte Bundeswehr kışlalarını veya enstitülerini ziyaret ediyor, burada savaş uçaklarını gözlemleyebiliyor ve önlerinde kask ve maskelerle poz veriyorlar. Ayrıca Bundeswehr, kreşler ve gençlik bakım tesisleri için giderek daha fazla yardım etkinliği düzenliyor.

İşte bu reklam kampanyaları Eğitim ve Bilim Birliği ve Sol Parti tarafından defalarca sert bir şekilde eleştirildi. Bu yaş grubunda militarizasyon eğilimlerine karşı daha fazla duyarlılık görüyorum çünkü ordunun ve askeri teçhizatının günlük etkileşimleri ve görünürlüğü erken yaşlardan itibaren normalleşiyor. Bu “pratik Bundeswehr”, meşru temas korkularını azaltıyor ve birlikleri gündelik hayırsever kahramanlara dönüştürüyor.

▶
Bundeswehr'de reşit olmayanların kariyerlerine yönelik giderek artan reklamları hangi perspektiflerden sorunsallaştırıyorsunuz? Siyah: Geçen yıl Bundeswehr neredeyse 2.000 reşit olmayan kişiyi askere almayı başardı. Her zamankinden daha fazla! Bu ancak yasal vasilerin kabul etmesi durumunda mümkündür. Almanya, Birleşmiş Milletler tarafından işe alım yaşını 18'e yükseltmesi ve reşit olmayanlara yönelik reklam faaliyetlerini yasaklaması konusunda zaten birkaç kez (en son 2022'de) uyarılmıştı.

Diğer tehlikeler arasında, örneğin Bundeswehr içindeki küçük yaştaki askerlerin mantıksal olarak maruz kaldığı cinsel saldırılar yer alıyor. Bu saldırılar genellikle üstler tarafından gerçekleştirilir.

Barış eğitimi tedbirlerini teşvik edin

▶
Kongrede “eğitim ve üniversitede dönüşüm” konusuna odaklanılıyor. Daha barışçıl bir toplum geliştirmede okullar ve anaokulları nasıl bir rol oynayabilir?

Siyah: Eğitim bağlamlarında genel olarak empatik düşünceyi ve eylemi teşvik eden barış eğitimi önlemleri kullanılmalıdır. Ayrıca bu önlemler çatışmaların, çelişkilerin, belirsizliklerin ve belirsizliklerin yapıcı yönetimini de içerir. Bu nedenle anaokulları, okullar ve üniversiteler kendilerini demokratik bir arada yaşama mekanlarına dönüştürmeli ve rekabete, hiyerarşiye ve şeffaflık eksikliğine elveda demelidir.

Benjamin Roth, Reza Schwarz ile konuştu. Schwarz, Tübingen'deki Militarizasyon Bilgi Merkezi'nde (IMi eV) çalışıyor.