Bir fırsat olarak çatışma: “En uç noktaya gidin. Birbirinizle konuşun!”

Adanali

Member

1. Bir fırsat olarak çatışma: “En uç noktalara gidin. Birbirinizle konuşun!”

• Başkalarının acılarını ciddiye alın

• İkna sanatı

• Tek sayfada okuyun
Yükselme potansiyeli yüksek ve toplumdaki kutuplaşmanın yüksek olduğu savaşlar: Peki ya diyalog ve arabuluculuk kapasitesi? Çatışma çözümüne alternatif yaklaşımlar (Bölüm 1).

İlişkileri, aileleri, dostlukları, toplumu ve hatta savaşları belirlerler: çatışmalar her yerde mevcuttur. Birlikte konuşma ve açık bir sonuç elde etmek için müzakere etme yeteneği varoluşsal öneme sahiptir.

Duyuru

Ancak diyalog ve arabuluculuğa ilişkin temel bilgiler nadiren akademik veya mesleki eğitimin konusu olur.

Semai'nin öğretisi

Ünlü Harvard konseptinin kurucu ortağı ve dünyanın önde gelen brokerlerinden biri olan antropolog ve müzakere uzmanı William Ury, yakın zamanda yalnızca İngilizce olarak basılan Possibile adlı kitabını yayınladı. Nasıl Hayatta Kalırız (ve Çatışma Çağında Nasıl Gelişiriz) onun hayatından içgörüler ve deneyimler sunuyor.

Ury, okumaya değer kitabının önsözünde, hayatını şekillendiren bir deneyimi şöyle anlatıyor:

Otuz yıl önce, birçok antropolog tarafından dünyanın en barışçıl kabilesi olarak kabul edilen Semai halkını ziyaret etmek için Malezya'nın yağmur ormanlarının derinliklerine seyahat ettim. Çatışmalarıyla nasıl başa çıktıklarını anlamak istedim.

Beni ormandaki kazıklar üzerinde büyük bir bambu evde geleneksel misafirperverlikle karşıladılar. Bir düzine aile aynı odayı paylaşıyor, birlikte yemek yiyor ve uyuyordu. Ertesi sabah, bambu platformda geçirdiğim bir gecenin ardından nihayet büyüklerden birine uzun zamandır kendime sorduğum soruyu sorma fırsatını yakaladım:

“Halkınız neden savaşa gitmiyor?”

“Savaş?” diye sordu, soruyu düşünürken bir an kafası karışmıştı. Sonra doğrudan bana baktı ve tercüme eden bir meslektaşı aracılığıyla bana cevap verdi:

“Tayfunlar, depremler ve tsunamiler kontrol edemediğimiz doğa güçleridir. Ancak savaşı biz yapıyoruz. Bu nedenle onu durdurabiliriz.”

Sanki cevabı belliymiş gibi konuşuyordu.

William Ury, Mümkün
Mümkün olanın üç anahtarı

Ury'nin açıkladığı gibi çatışmaları çözmek için üç anahtara ihtiyaç var. Çatışma olduğunda her iki taraf da genellikle sığınaklarına çekilir. Bunun yerine, mecazi anlamda konuşursak, büyük resmi görmek, yeni perspektifler (ve dolayısıyla yeni olası çözümler) bulabilmek ve öznel algımızın tuzağına düşmemek için sakince balkona çıkmalıyız.

İkinci anahtar, her iki tarafın da yakınlaşmasını kolaylaştıracak altın bir köprü inşa etmeye çalışmaktır. Çatışma boşluğunu kapatmak için hoş bir yol.

Üçüncü anahtar sözde “üçüncü sayfa”dır. Neredeyse her tartışmada şunlar bulunur: aile, arkadaşlar, dolaylı olarak dahil olan kişiler, çatışmanın dışında kalanlar. Çatışma çözümünde özel ve önemli bir rol oynayabilirler.

Ury bu üç anahtarın işlevini özetlemektedir:

Balkonu, köprüyü ve üçüncü tarafı doğuştan gelen insani “süper güçlerimiz”, her birimizin etkinleştirmeyi ve kullanmayı öğrenebileceği doğal yetenekler olarak düşünmeyi seviyorum. Bunların her biri mümkün olan yolda bir kazanç yaratır. (…)

Balkon yeni olasılıkları görmemize yardımcı olur. Köprü yeni olanaklar yaratmamıza yardımcı olur. Üçüncü taraf ise yeni fırsatlara göre hareket etmemize yardımcı oluyor. Üçünün bir araya gelmesinin en zorlu çatışmalarımızı bile dönüştürmemize olanak sağlayacağına inanıyorum.

William Ury, Mümkün
Hassas bir miras

Eski bir Orta Doğu masalını kullanan Ury, bu üç anahtarın potansiyelini gösteriyor. Yaşlı bir adam ölür ve üç oğluna miras bırakır: yarısı en büyük oğluna, üçte biri ortanca oğluna ve son olarak da dokuzuncusu en küçük oğluna kalır. Ancak, bir sorun var. Miras, ikiye, üçe veya dokuza bölünemeyen on yedi deveden oluşuyor ve bu da mirasın bölünmesini imkansız hale getiriyor.

Üç kardeşin her biri haklı olduklarına ve miras haklarını ileri sürebileceklerine kesinlikle inanıyor. Bir kardeşin pes edip fedakarlık yapmasından başka çıkış yolu yok gibi görünüyor. Tüm aileyi riske sokan sert bir tartışma çıkar.

Sonunda çaresizlik içindeki aile, yaşlı ve bilge bir kadına başvurur. Kardeşler birbirlerine hakaret ederken, o sadece dinliyor ve ardından bunun hakkında düşünmek için bir gün istiyor.

Ertesi gün üç kardeşin evine gelir ve devesini de yanında getirir. Kardeşlere, “Size yardım edebilir miyim bilmiyorum” diyor. “Ama istersen sana bu güzel deveyi aldım. Umarım onu hediyem olarak kabul edersin.”

Üç iğrenç kardeş bu beklenmedik teklif karşısında şaşkına döner. Bir an birbirlerine bakarlar ve karşılıklı olarak teşekkür etmeyi başarırlar. Bilge yaşlı kadın veda eder ve üç kardeşe artık on sekiz deveyle ayrılır.

Binbaşı sonunda “Ben payımı alacağım” dedi. “Saat dokuz.” Ortanca kardeş “Ben üçüncüyü alacağım” diyor. “Saat altı.” En küçüğü “Dokuzuncuyu alacağım” diyor. “İki tane.”

Bir deve kaldı. Bilge kadının hediyesi. Üç kardeş daha sonra deveyi ona geri verir ve yardımlarından dolayı ona içtenlikle teşekkür eder. Herkes mutlu ve şimdi yeni keşfedilen aile huzurunu birlikte kutluyorlar.

William Ury bu hikayeyi 40 yıldır çatışma çözümünü tanımlamak için kullanıyor, ancak yakın zamanda bunun üç anahtarın dersini içerdiğini fark etti: balkon, köprü ve üçüncü taraf.

Bilge kadın yeni bir bakış açısı aramak için balkona baktığında kendi devesi şeklinde altın bir köprü bulur. Ancak üç kavgayı bilge kadına gönderen ailenin baskısı olmasaydı, anlaşmazlığın çözümü mümkün olamazdı.

Ury'nin yorumları:

Bu kadim hikayeden çıkardığım ders şu: Bugün yaşadığımız türden yıkıcı çatışmaların üstesinden başarıyla gelebilmek için, tüm insan potansiyelimizi açığa çıkarmalıyız. Tek başına galibiyet yeterli değil.

Balkona çıktığımızda içimizdeki potansiyel açığa çıkar. Altın bir köprü inşa ettiğimizde aramızdaki potansiyel açığa çıkar. Üçüncü tarafı aldığımızda etrafımızdaki potansiyel açığa çıkar. Üçünün sinerji içinde birlikte çalışmasına ihtiyacımız var.

William Ury, Mümkün
Saygı

Etkili arabuluculuğun önemli bir ön koşulu başkalarına saygıdır. Nelson Mandela bunu eşi benzeri olmayan bir şekilde somutlaştırdı. Mandela hapishanedeyken düşmanının dili olan Afrikaans'ı öğrenmeye karar verdi.

Sadece hapishane gardiyanlarının birbirlerine ne söylediğini tam anlamıyla bilmek değil, aynı zamanda insanları ve onların zihniyetini de anlamak. Daha sonra Boerlerin tarihini ve binlerce çocuğunun, kadının ve yaşlının İngiliz toplama kamplarında hapsedildiği Boer Savaşı sırasında yaşadıkları travmaları inceledi. Bunu yaparken onların bağımsız ruhlarına derin bir saygı duydu.

Bu bilgi daha sonra siyasi rakiplerini zalim ve adaletsiz apartheid sistemine son vermeye ikna etmede son derece yararlı olacaktır.

Mandela, Afrikaans lideri General Constand Viljoen ile gizli görüşmelere başladı. Güney Afrika Savunma Kuvvetlerinin başı ve Afrika Halk Cephesi'nin kurucusu elli ila altmış bin adama komuta ediyordu. Güney Afrika'da yaklaşan ilk özgür seçimleri engellemeyi ve bir iç savaşı tetiklemeyi başardı.

Viljoen, gergin müzakereler beklediği için bir toplantıyı kabul etti, ancak bunun yerine neşeli Mandela onu rahat bir oturma odasına götürdü, rahat bir kanepede yanına oturdu ve onunla havadan sudan sohbetler ve spor hakkında da dahil olmak üzere Afrikaans dilinde konuştu. Viljoen, Mandela'nın Afrikaans düzeyine ve Afrikaner kültürüne olan sıcak aşinalığına hayran kalmıştı. Samimi bir saygı eylemi.

Görüşme sırasında Mandela, Viljoen'i silahlı isyanı askıya almaya ve bir sonraki seçimlerde muhalefet lideri olarak aday olmaya ikna etti. Mandela 1999'da başkanlıktan istifa ettiğinde Viljoen parlamentoda Mandela'yı öven kısa bir konuşma yaptı. Ana dili Xhosa'dır.

Haklı olarak zalim olarak kınayabileceği bir halkın diline, tarihine ve kültürüne olan ilgisi ve saygısı nedeniyle Mandela, arabulucular Ljubjana Wüstehube ve Dirk Splinter'ın alıntıladığı, diyalogdaki bir katılımcının fark ettiği şeyi ciddiye aldı:

Nereden geldiklerini bildiğinizde birinin siyasi görüşlerini basitçe kınamak çok daha zordur.