Disk Yazma Korumalı Ne Demek ?

Zeynep

New member
Disk Yazma Korumalı Nedir?

Disk yazma korumalı, bir bilgisayar diskine veri yazmayı önleyen bir özelliktir. Bu özellik, kullanıcıların diskteki verilere istenmeyen değişikliklerin yapılmasını engeller ve veri bütünlüğünü korur. Disk yazma korumalı mod, genellikle bilgisayarın işletim sistemi veya disk sürücüsü tarafından sağlanır ve yazma korumalı modda bir disk, salt okunur hale gelir. Bu durum, kullanıcıların disk üzerinde veri yazmasını veya mevcut veriyi değiştirmesini önler. Disk yazma koruması, özellikle önemli verilerin saklandığı veya bilgisayarın güvenliğinin kritik olduğu durumlarda kullanışlıdır.

Disk yazma korumalı özelliğini etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak, genellikle disk sürücüsü ayarları veya işletim sistemi ayarları aracılığıyla yapılır. Birçok işletim sistemi, kullanıcıların disk yazma korumasını kolayca açıp kapatabilecekleri basit bir anahtar veya komut ile gelir. Örneğin, Windows işletim sistemi kullanıcıları, dosya gezgini üzerinden bir disk sürücüsünün özelliklerine giderek "yazma koruması" seçeneğini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirler.

Disk yazma koruması, bilgisayar korsanlarının veya kötü amaçlı yazılımların diskteki verilere zarar vermesini veya değişiklik yapmasını önler. Özellikle taşınabilir bellek aygıtlarında (USB sürücüler, harici sabit diskler vb.) disk yazma koruması kullanmak, bilgisayarınıza zararlı yazılımların bulaşmasını önleyebilir. Çünkü bir USB sürücüsü gibi taşınabilir bir cihaz, farklı bilgisayarlara bağlandığında enfekte olabilecek potansiyel bir risk taşır. Ancak, disk yazma koruması etkinleştirildiğinde, bu cihazlara veri yazılmasını önler ve böylece zararlı yazılımların yayılmasını engeller.

Disk yazma koruması, ayrıca sistem yöneticileri için de yararlı bir araçtır. Özellikle bir ağdaki birden fazla bilgisayarı yöneten sistem yöneticileri, disk yazma korumasını kullanarak kullanıcıların belirli diskleri veya bölümleri değiştirmesini önleyebilirler. Bu, örneğin bir kurumsal ortamda, bilgisayar kullanıcılarının istemeden veya bilerek sistem dosyalarına zarar vermesini engelleyebilir.

Disk yazma koruması, kullanıcıların bilgi güvenliğini sağlamak için önemli bir araçtır. Ancak, bu özellik her durumda gerekli olmayabilir ve kullanıcılar bazen yazma korumasını devre dışı bırakmak isteyebilirler, özellikle de veri yazma veya değiştirme gereksinimi olduğunda. Bu durumda, kullanıcılar disk yazma korumasını etkinleştirmenin ve devre dışı bırakmanın doğru yolunu öğrenmelidirler, böylece gerektiğinde kolayca değiştirebilirler.

Disk Yazma Koruması Nasıl Etkinleştirilir veya Devre Dışı Bırakılır?

Disk yazma koruması, genellikle işletim sistemi veya disk sürücüsü ayarları aracılığıyla etkinleştirilir veya devre dışı bırakılır. İşletim sistemine göre bu ayarlar biraz farklılık gösterebilir, ancak genel olarak aşağıdaki adımları izleyerek disk yazma korumasını yönetebilirsiniz:

1. **Windows İşletim Sistemi:**

- Dosya Gezgini'ni açın ve yazma korumasını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak istediğiniz disk sürücüsünün üzerine sağ tıklayın.

- Açılan menüden "Özellikler" seçeneğini tıklayın.

- "Özellikler" penceresinde "Genel" sekmesine gidin.

- Bu sekmede "Yazma koruması" başlığı altında bir onay kutusu göreceksiniz. "Yazma koruması" etkinleştirilirse, disk yazma koruması açıktır; devre dışı bırakmak için bu onay kutusunu kaldırın.

2. **MacOS İşletim Sistemi:**

- Finder'ı açın ve yazma korumasını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak istediğiniz diskin simgesine sağ tıklayın.

- Açılan menüden "Get Info" seçeneğini tıklayın.

- Açılan pencerede, "Genel" altında "Yazma koruması" başlığını bulun.

- "Yazma koruması" açıksa, disk yazma koruması etkinleştirilmiştir; devre dışı bırakmak için bu seçeneği değiştirin.

3. **Linux İşletim Sistemi:**

- Terminal'i açın ve aşağıdaki komutu girin:

```

sudo mount -o remount,ro /path/to/drive

```

- "/path/to/drive" kısmını, yazma korumasını etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak istediğiniz disk sürücüsünün yolunu belirtin.

- Komutu çalıştırdıktan sonra, disk yazma koruması etkinleştirilmiş olacaktır. Yazma