Haşhaşlı Çörek (Haşhaşlı Bükme) Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 paket kuru maya yahut yarım paket yaş maya
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı yahut margarin
- 2 yumurta beyazı (Sarısını üzerine ayırın)
- 6 su bardağından biraz fazla un (Azar azar ekleyin fark edebiliyor)
- 1 paket 250 gramlık haşhaş ezmesi
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından 2 parmak az sıvı yağ
- Ayırdığımız yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Not EkleTanımı Yazdır
- Uygun bir kaba toz maya, süt, su ve şekeri alıp, karıştıralım, üzerini kapatalım 15 dk kadar mayası gelsin. çabucak sonrasında un haricindeki materyalleri ekleyip, karıştıralım.
- Son olarak azar azar un ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlayalım hazırladığımız hamuru yavaşça un serptiğimiz tezgaha alıp, birkaç dakika daha yoğuralım daha hoş olur kıvamı.
- ondan sonrasında kabına koyup hamurun üzerini kapatıp saralım 1 buçuk saat mayalanmaya bırakalım hamurumuzun mayası gelince uygun bir kabakta ortasına sürmek için haşhaş ezmesi sıvı yağ ve şekeri karıştıralım.
- Çöreklerimizi yapmaya başlayalım hamuru yapacağınız boyuta nazaran modüllere ayıralım ben 10 beze yaptım birinci bezemizi alalım üzerine yavaşça sıvı yağ sürüp, merdane sayesinde açalım (Elinizle de esnetebilirsiniz o denli de yaptım kolay oluyor)
- Üzerine karışımdan bir ölçü sürelim rulo saralım sardığımız rulonun ucundan biraz hisse bırakıp bıçak sayesinde uzunluğuna ortadan keselim.
- Örgü yapar üzere birbirine dolayalım sonrasındasında açmayı kapatır üzere bir daha birbirine ötürüp, uç kısmını altına getirelim yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
- Tümünü bu türlü hazırladıktan daha sonra 15 _20 dakika tepsi mayası yaptırıp üzerine yumurta sıvı yağ karışımını sürelim ve 180 derece ısınmış fırında denetimli pişirelim.
- Ben 6 bezeyi açma üzere yaptım 4 bezeyi de ördükten daha sonra yanyana ufak bir tepsiye uzunca dizdim o biçimde hazırladım sizde istediğiniz üzere yapabilirsiniz. Afiyet olsun????