Kayseri Açma Ketesi (İçsiz) Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3,5 su bardağı ılık süt (Su da olabilir)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (Sarısı üzerine)
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 4 adet küp şeker
- Aldığı kadar un (1250 gram kadar)
- 1 dolu yemek kaşığı vitayağ
- 3 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 2 dolu yemek kaşığı margarin
Not EkleTanımı Yazdır
- Süt maya şeker sıvı yağ karıştırılır. Maya ve şeker eritilir. Üzerine yumurta akı un tuz ek edilerek hamur yoğrulur.
- Güzelce yoğrulan hamur 9 kesime bölünür. 9 modül beze haline getirilir. Bir tanesi açılır.
- Vitayağı, tereyağ ve margarin eritilir (Kaynatılmaz tamamı erimeden altı kapatılır)
- Eritilen yağ açılan hamura sürülür.
- Üst kat üst üste açılır ortalara yağ sürülür hamur ortası açık zarf üzere katlanır ve ikiye katlanır (Fotoğraftaki gibi).
- Kalan 6 beze de 2 küme halinde birebir süreçten geçer.
- Katlanan hamur buzdolabına kaldırılır (Ben akşamdan yapıp dolaba attım. Sabah kahvaltı için biçim verip pişirdim. Yağ donana kadar beklemek de kâfi olacaktır.
- Dolaptan çıkarılan hamur merdane ile inceltilir. Kare kare kesilir be zarf halinde katlanır. Katlanan kısmı altına gelecek biçimde tepsiye dizilir.
- Üzerine yumurta sarısı (Birazcık su ve sıvı yağ ile açılır) sürülür. Dileğe göre susam çörekotu serpilir.
- Tepsi mayalandırmasından daha sonra 20-25 dakika 200 derecedeki fırında 20 dakika kadar pişirilir.
- Derece ve mühlet fırına bakılırsa değişir. Denetimli olmakta yarar var. Birinci kere denedim epey güzel oldu o yüzden paylaşmak istedim. Herkese afiyet olsun ????.