Kuantum bilgisayarlar ilk kez gerçek bir rastgele sayı oluşturun

Adanali

Member
(Resim: Garrykillian / Shutterstock.com)

Kilometre taşı olan kuantum bilgisayar: İlk kez gerçek bir rastgele sayı oluşturuldu. Klasik bilgisayarlar bunu yapamaz. Peki böyle devrimci teknoloji ne yapıyor?

Kuantum bilgisayarlar, muazzam bir potansiyele sahip gelecekteki teknoloji olarak kabul edilir. Şimdi araştırmacılar önemli bir dönüm noktası yaptılar: 56 Quibit Quantum bilgisayarının yardımıyla, deneysel olarak ilk rastgele sayı sertifikalı oluşturdular.

Bu, sayının tamamen kazara kanıtlandığı ve süper bilgisayar tarafından öngörülemeyeceği anlamına gelir. Özel dergiden araştırmacılar gibi olağanüstü kapsamı olan bir kilometre taşı Doğa ilişki.

Kuantum bilgisayar nedir?

Ama kuantum bilgisayarı tam olarak nedir? BIT ile sunulan klasik bilgisayarların aksine, yani Zeri ve bir – kuantum bilgisayarlar quibit'i kullanıyor. Bir kubit, aynı anda 0 ve 1 olabilen büyülü bir parça gibidir ve diğer quibitlerle özel bir şekilde çalışan.

İki kuantum fiziksel fenomenle, quibits klasik bitlerden çok daha karmaşık koşulları kabul edebilir: örtüşme ve dolaşma. Bir kubit, ben ölçünceye kadar aynı anda 0 ile 1 arasında birçok eyalete sahip olabilir. Ve çapraz kubitler ne kadar uzak olursa olsun derhal etkilenir. Sonuç olarak, kuantum bilgisayarlar bazı sorunları geleneksel bilgisayarlardan birkaç kat daha hızlı çözebilir.

Siparişin etrafındaki kuantum bilgisayarlar daha hızlı

Hızlı bir şekilde, tam olarak göreve bağlıdır. Özel etkinlikler için, bir kuantum bilgisayar klasik bilgisayarlardan bin kez veya milyon kat daha hızlı olabilir. Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların binlerce yıla ihtiyaç duyduğu karmaşık molekülleri simüle edebilir. Ya da otomatik öğrenmeyi ve yapay zekayı büyük ölçüde hızlandırabilirsiniz.

Ancak sertifikalı rastgele sayıların üretimi, klasik bilgisayarların ne kadar hızlı olursa olsun, prensipte çözemediği bir görevdir. Ve tam olarak araştırmacıların başarılı oldukları bu.

Sertifikalı rastgele sayılar neden bu kadar zor?

Klasik bilgisayarlar gerçek rastgele sayılar oluşturamaz. Rastgele jeneratörler var, ancak bir saldırgan teorik olarak onları ele geçirebilir ve manipüle edebilir. Bir kuantum bilgisayar için bu imkansız olurdu. Çünkü rastgelelik kuantum fiziği yasalarından kaynaklanmaktadır.

Bunu kanıtlamak için, araştırmacılar karmaşık sorunlarını tekrar tekrar çözdüler. Hesaplama için rastgele çözümler seçmesi gerektiğinden, rastgele bir sayı oluşturuldu. İkinci adımda, rastgelelik süper bilgisayar kullanılarak matematiksel olarak sertifikalandırıldı. Üniversite açıklamasına göre, araştırmacılar rastgeleliğin klasik yöntemlerle taklit edilemeyeceğini gösterebildiler.

Bilgisayar güvenliğinden simülasyona uygulamalar

Sonuçlar çeşitli uygulamaların yolunu açar. Bilgisayar güvenliği ve şifrelemede, güvenli kodlar oluşturmak için sertifikalı rastgele sayılar gereklidir. Ayrıca finans veya lojistik gibi sektörlerde simülasyonlar, istatistiksel analiz ve optimizasyon problemleri için merkezi bir rol oynamaktadır.

“Bu çalışma, bugün klasik süper bilgisayarın becerilerinin ötesine geçen bir kuantum bilgisayarla gerçek bir meydan okumaya bir çözüm gösteriyor”, çalışmaya katılan JPMorgan Chase'in Marco Pistoia'nın altını çiziyor. “Sertifikalı rastgelelik gelişimi sadece kuantum donanımındaki ilerlemeyi göstermekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla araştırma, istatistiksel şampiyonlar, sayısal simülasyonlar ve şifreleme için de temel öneme sahip olacaktır.”

Bugünün kuantum bilgisayarları hala çok küçük ve geniş bir pratik kullanım için hatalara eğilimli. Ancak çalışma, bu genç teknolojinin muazzam potansiyelini etkileyici bir şekilde göstermektedir. Kuantum bilgisayarlar, görünüşe göre, klasik bilgisayarların başarısız olduğu sorunları çözecek – işletmeler ve toplum için geniş bir azalmanın sonuçları.