Kuantum teknolojisi: ABD'nin Çin'e karşı yaptırımları neden muhtemelen çok geç geliyor?

Adanali

Member
Rusya'da bir kuantum bilgisayarın montajı. Fotoğraf: FMNLab, CC BY 4.0

ABD, Çin'in kuantum teknolojisi sektörüne karşı önlemler alıyor. Peki teknoloji söz konusu olduğunda ülkeyi durdurmak hâlâ mümkün mü? Washington ne planlıyor ve Pekin nasıl tepki veriyor?

ABD Ticaret Bakanlığı'nın yakın zamanda güncellenen ihracat kontrol listesinde kuantum araştırmaları ve sanayileşme alanında 22 büyük Çinli oyuncu listeleniyor.

Duyuru

Fizikçiler, bu hareketin Çin'deki kuantum araştırmaları üzerinde gelişmiş ekipmanlara erişimden akademik değişime kadar önemli bir etkiye sahip olabileceğinden endişe duyduklarını ifade etti. Güney Çin Sabah Postası Birlikte.

Kara listeye dahil edilmesi, “Varlık listesi“, ABD şirketlerinin söz konusu şirketlere malzeme ve ekipman satmasını engelliyor. Bu, kuantum araştırmaları alanındaki araştırma enstitüleri ve şirketlerin ikinci kez kara listeye alınmasıdır ancak bu kez kapsamı çok daha geniştir.

“ABD'nin ulusal güvenliğine ciddi tehdit”

Birleşik DevletlerSanayi ve Güvenlik Bürosu “ABD menşeli eşyaları satın alacak veya almaya teşebbüs edecek kurum ve şirketlere sahiptir.” [Chinas] “Kuantum yeteneklerini geliştirmek için” bu faaliyetlerin “önemli askeri uygulamalara sahip olduğunu ve ABD ulusal güvenliğine önemli bir tehdit oluşturduğunu” ekledi.

Ofis, Matthew S. Axelrod'un sözlerini şöyle aktarıyor: “Çin şirketlerinin, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuantum, insansız hava aracı ve yüksek irtifa gözetleme programlarını mümkün kılan teknolojileri edinmesini engellemek, ABD ulusal güvenliğinin korunması açısından kritik önem taşıyor.” İhracat Uygulamasından Sorumlu Müsteşar Yardımcısıbir basın açıklamasında.

Kuantum bilgi teknolojisi de dahil olmak üzere Çin'in yüksek teknoloji sektörü, özellikle Pekin'in savunma yetenekleri bağlamında, yıllardır ABD yaptırımlarının hedefi olmuştur. Kasım 2021'de iki kuantum iletişim şirketi ve bir araştırma enstitüsü, ABD'nin ihracat kara listesine eklenen ilk Çinli şirketler oldu.

Çin kuantum iletişiminde dünya lideri

Çin halihazırda gizli dinlemeye dayanıklı kuantum iletişiminde dünya lideridir ve seçilen BRICS ülkelerinin bu teknolojiye katılmasına izin vermeyi planlamaktadır.

Çin de 2021'den bu yana kendi kuantum bilgisayarlarını kullanıyor. Çin'in kendi geliştirdiği ilk üçüncü nesil süper iletken kuantum bilgisayarı olan Origin Wukong, Ocak 2024'te dünya çapında ilgilenen kullanıcıların hizmetine açıldı.

ayrıca oku

Daha fazla göster

daha az göster

Hem ABD hem de Çin'in kuantum sistemlerini hatalara karşı daha duyarlı hale getirmenin ve bilgisayarları daha iyi kullanmanın yollarını bulduğu bir dönemde ABD yetkilileri, Çin karşıtı yaptırımlar listesini genişletiyor.

Akademik değişim zarar görebilir

Ancak yaptırıma tabi araştırma enstitüleri, Çin ile ABD arasındaki akademik değişimin yeni kurallar nedeniyle olumsuz etkileneceğinden korkuyor. Çin öğrenci vizesi başvuruları üzerinde kısa vadeli bir etki beklenmediği doğrudur. Ancak kara liste, ABD'nin STEM alanlarındaki Çinli öğrencilere vize verme konusunda giderek daha katı hale geldiğini gösteriyor.

Bir başka olası sonuç da Çinli araştırmacıların aşağıdaki gibi tanınmış dergilerde makale yayınlamasının daha zor hale gelebilmesidir. Doğa VE Bilim Çünkü sonuçları ABD yaptırımlarına uyum açısından daha yakından izlenebilecek.

Ancak ABD hükümetinin tedbirleri Çin'de de çelişkilere neden oluyor: Yarı iletkenler ve yapay zeka gibi diğer yüksek teknoloji sektörleriyle karşılaştırıldığında kuantum fiziği uygulamalarında Çin ile Batı arasındaki fark o kadar da büyük değil.

Yurtdışında eğitim almanın önündeki engeller de Çin için iyi bir şeye dönüşebilir. Çünkü akademik açıdan en yetenekli öğrenciler evde kalırsa Çin bilimsel ilerlemeyi hızlandırabilir.

Önerilen editoryal içerik

Onayınız doğrultusunda harici bir kitap önerisi (Amazon Bağlı Kuruluşları) buraya yüklenecektir.

Kitap önerilerini her zaman yükle

Kitap önerisini şimdi indirin