Meskende Ekmek İmali (Fırınlara Taş Çıkarır)

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Meskende Ekmek Üretimi (Fırınlara Taş Çıkarır) Tanımı İçin Materyaller

• 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı ılık su
Konutta Ekmek İmali (Fırınlara Taş Çıkarır) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

MerhabalarUfak bir not ile başlayayım:Ekmek yaparken karışık un kullanmayı tercih ediyorum. Beyaz unu da ekmeğin yumuşak olması için daha fazla ekliyorum.

1. Un, maya ve şekeri yoğurma kabına alalım.
  2. Üzerine ılık suyu ekleyelim. ( yalnız su eklerken dikkatli olalım. Azar azar ekleyelim. Unun cinsine bakılırsa değişiklik gösterebilir. )
  3. Bir ölçü yoğurduktan daha sonra tuz ve zeytinyağını ekleyelim. Yoğurmaya devam edelim. Hamur ele yapışan cıvık bir kıvamda olacak.
  4. Hamurun bu basamakta epeyce âlâ yoğrulması gerekiyor.
  5. Yoğrula yoğrula hamur sakız üzere uzayan bir kıvamda olacak. Bu kıvamı elde ettikten daha sonra 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  6. daha sonrasında mayasını alıyoruz ve hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyuyoruz. Tepside de 15- 20 dk mayalandıktan daha sonra üzerine dilediğimiz biçimde keskin bir bıçakla çizik atıp evvelde ısıtılmış 200 derece alt üst fansız ayarda pişiriyoruz.
  7. Ekmek piştikten daha sonra ızgara telinin üzerinde üzerini pak bir bezle örtüp soğumasını bekliyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. :).
Notlar:.

• fırın fazlaca fazla ısınmış olmasın.
  • dilerseniz fırına bir kapta su koyabilirsiniz. Ben kullanmıyorum.
  • ekmek hamuruna haşhaş, ceviz, zeytin vs ekleyebilirsiniz.
  • ekmek sıcakken ekmeğe bıçak sürmeyelim. İçi hamurlasıyor.
  • ızgara telinin üzerinde soğutma niçinimiz de ekmeğin altının sıcaktan nemlenmemesi.
Konutta Ekmek İmali (Fırınlara Taş Çıkarır) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı