Meskende Ekmek Üretimi (Fırınlara Taş Çıkarır) Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
MerhabalarUfak bir not ile başlayayım:Ekmek yaparken karışık un kullanmayı tercih ediyorum. Beyaz unu da ekmeğin yumuşak olması için daha fazla ekliyorum.
- 1.5 su bardağı un
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 2 tatlı kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1.5 su bardağı ılık su
Not EkleTanımı Yazdır
MerhabalarUfak bir not ile başlayayım:Ekmek yaparken karışık un kullanmayı tercih ediyorum. Beyaz unu da ekmeğin yumuşak olması için daha fazla ekliyorum.
- Un, maya ve şekeri yoğurma kabına alalım.
- Üzerine ılık suyu ekleyelim. ( yalnız su eklerken dikkatli olalım. Azar azar ekleyelim. Unun cinsine bakılırsa değişiklik gösterebilir. )
- Bir ölçü yoğurduktan daha sonra tuz ve zeytinyağını ekleyelim. Yoğurmaya devam edelim. Hamur ele yapışan cıvık bir kıvamda olacak.
- Hamurun bu basamakta epeyce âlâ yoğrulması gerekiyor.
- Yoğrula yoğrula hamur sakız üzere uzayan bir kıvamda olacak. Bu kıvamı elde ettikten daha sonra 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- daha sonrasında mayasını alıyoruz ve hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyuyoruz. Tepside de 15- 20 dk mayalandıktan daha sonra üzerine dilediğimiz biçimde keskin bir bıçakla çizik atıp evvelde ısıtılmış 200 derece alt üst fansız ayarda pişiriyoruz.
- Ekmek piştikten daha sonra ızgara telinin üzerinde üzerini pak bir bezle örtüp soğumasını bekliyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. .
- fırın fazlaca fazla ısınmış olmasın.
- dilerseniz fırına bir kapta su koyabilirsiniz. Ben kullanmıyorum.
- ekmek hamuruna haşhaş, ceviz, zeytin vs ekleyebilirsiniz.
- ekmek sıcakken ekmeğe bıçak sürmeyelim. İçi hamurlasıyor.
- ızgara telinin üzerinde soğutma niçinimiz de ekmeğin altının sıcaktan nemlenmemesi.