Piyasa ve devletin ötesinde alternatif bir sosyalleşme arayışı
Sosyal açıdan önemli işler için tercihler
edebiyat
Tek sayfada okuyun
Ekonomik olaylar (piyasalarda) ve zenginliğin büyümesi (sermaye olarak), nüfusa karşı kendi başlarına bir hayat kazanır. Sosyal süreçlerin daha yüksek düzeyde kontrol edilmesine ve şekillendirilmesine olanak sağlayacak şekilde nasıl sosyalleşebilir?
Duyuru
Eleştiriden sorunlu pazarlamaya…
Piyasa ekonomisinde teklif sahipleri genellikle tekliflerini yalnızca belirli sorunların mevcut olduğu ve bunların ele alınmadığı veya çözülmediği ölçüde satabilirler. Sorunun nedenlerinin ve sorunlarının çözülmediğini varsayarsak, etkilenenler tazminat ya da fazla tazminat talep ediyor. Aşağıdaki örnekler bu tezi açıklamaktadır.
Otomotiv sektörünün yüksek satışlarının ana nedenlerinden biri, yerel toplu taşıma araçlarının kötü durumu nedeniyle insanların arabalara bağımlı olmasıdır. Dahası, birçok popüler ürün ideolojik fikirlere veya ideolojik öznelliğe hizmet eder ve bunları varsayar. Bu, örneğin; B. sözde araba kültürü (bkz. Creydt 2017, 98–101) ve ev kültürü (bkz. Bourdieu 1999).
Yemekleri dikkatli bir şekilde hazırlamak için çok az zamanı, becerisi ve arzusu olan tüketiciler için çok fazla yiyecek üretiliyor. Fast food ve yüksek şeker ve tuz içeriğiyle doğrudan psikolojik ödül merkezi gibi bir şeye hitap eden ürünleri tercih ediyorlar.
Bu tür yiyecekler insanlarda bağımlılık yapabilir. Şimdi aynı zamanda söyleniyor Pazar gazetesi Frankfurter Allgemeine:Fast food restoranlarındaki hamburger, patates kızartması veya tavuk parçaları gibi yüksek derecede işlenmiş gıdalar vücuda rafine karbonhidratlar, yani besin açısından fakir, ilave yağlar ve satın alınamayan diğer katkı maddeleri sağlar ve bu nedenle gıdayı “özel bir şey” yapar.
Haefliger (2024)
Ancak sağlık sorunlarının bireyselleştirilmesi anlayışı hâlâ yaygın: “Sağlık sorununuz varsa bu sizin suçunuz!”Kötü beslenme ve obezite bireyin başarısızlığı değil, sağlıksız yiyeceklerin her yerde bulunmasının sonucudur.
Kuroczik (2023)
…sosyal yapıya dikkat edin
Bu sorunlara dikkat etmek, yaşam koşulları, yaşam tarzları, teklifler ve ihtiyaçlar arasındaki kurucu bağlantılara ilişkin farkındalık yaratabilir. Bu farkındalık, “İnsanların belirli içerikleri tercih ederken diğerlerini tercih etmemesine ne katkıda bulunur?” sorusunu yanıtlıyor.
Kapitalist piyasa ekonomisine ve devlet sosyalizmine alternatif bir sosyalleşme, ekonomik sektörler ve sosyal alanlar arasındaki nedensel ilişkilere odaklanmanın değişmesini gerektirir. Örneğin B. çiftçilik biçiminin, ürünlerinin düşük fiyatlarının ve perakende gruplarının talebinin (gücünün) nasıl bağlantılı olduğu şu anda açıktır.
Somut niteliksel ağlara ilişkin bu farkındalık, ekonominin kâr güdülerine, kısıtlamalarına ve dinamiklerine aykırıdır. İşi, ihtiyaçları, motivasyonları ve yaşam biçimini farklı bir şekilde ilişkilendirebiliyor.
Bu farkındalık aynı zamanda yaygın kendiliğinden özerklik fikrine de eleştirel bir bakış açısı getiriyor: “Kendim için neyin iyi olduğunu ve neyi sevdiğimi gerçekten yalnızca kendi içimde hissediyorum.”
Toplu taşıma öncelikli olarak iyi tarımın veya hareketliliğin nasıl göründüğüne dair somut fikirler ortaya çıkıyor. Sağlıksız beslenmenin yanı sıra, hastalıkları teşvik eden iş ve ekonomi stresi ve çelişkilerinin üstesinden gelmek için hastalıkların önlenmesinin gerekli olduğu inancı yayıldı. O zaman toplum tıbbı tamirhane olarak bırakamaz.
Daha önce ayrılmış gruplar arasında yeni bağlantılar
İkincisi, alternatif sosyalleşme işçiler, tüketiciler ve işten ve tüketimden dolaylı olarak etkilenenler arasındaki yeni sosyal bağlantılara dayanabilir.
Bu tür bağlantılar, örneğin çevreye duyarlı çiftçiler, beslenme konusunda bilinçli tüketiciler ve çevreciler arasındaki ittifakta bulunabilir. İşçiler ve yerel halk, hastanelerin sökülmesine ve özelleştirilmesine karşı kampanya yapmak için burada toplanabilir.
«Volkswagen'in zaten sözde araba klinikleri var; düzeltmeler yapmak için değil, tartışmak için oradalar. Pazar araştırmacıları seçilen ailelere model tasarımları sunar ve iyileştirmeye yönelik istek ve önerileri not eder” (Schieritz 2023).
Bu tür kurumları, bireysel şirketlerin satışlarını teşvik etmeye yönelik dar odaklanmalarından kurtarmak ve onları tüketiciler ve üreticiler arasında faydalı ürünler konusunda ortak istişarelere açmak önemlidir. “Fikir taşıyıcıları, uzmanlar, kullanıcılar ve üreticiler” “ürün geliştirme ve yenilik için kamusal geliştirme laboratuvarlarında” bir araya gelebilirler (Birkhölzer, Araştırma Projesi 1994, 31'de).
Kapitalist piyasa ekonomisindeki farklı emek güçleri de ayrı ve birbirine karşıttır. Farklı işletmeler arasındaki işbirliği (kalkınma işbirliği, tedarikçiler ve üreticiler arasında uzun vadeli koordinasyon, vb.) ile üretim araçlarının özel mülkiyeti çatışmaktadır. Ticari sırlar, çalışan kolektiflerin ve araştırma ve geliştirme projelerinin birbirinden izole edilmesini sağlar.
Etkilenenler bunu işlerine zarar verecek şekilde algılıyorlar. Stajlar ve karşılıklı istişareler yoluyla, üretim araçlarının özel mülkiyetinin aşılmasının ardından, farklı şirketlerdeki işçilerin birbirlerinden ve birbirlerinden öğrenmeleri mümkün olacaktır. en iyi uygulamalar– Yaklaşımları açıklayın ve birbirinizden bir şeyler öğrenin.
Şu anda yalnızca pazarlarda, ürünün ortalama sosyal standartları aşıp aşmadığı veya bu standartların altına düşüp düşmediği netleşiyor. “Farklı üretim tesislerinde üretim yapıyorsanız”, “bir sektördeki üretim yöntemleri ve üretim koşulları dengelenmelidir.” Bu denge piyasa ekonomisinde “antagonistik rekabet” yoluyla sağlanır (Leichter 1923, 32).
Bu dolambaçlı yoldan gitmek yerine, “bu yapılsaydı çok daha basit ve kullanışlı olurdu” […] sırrı ve kendini bırak […] üretim deneyimlerini birbirleriyle dayanışma içinde paylaşmak ve üretim sürecini iyileştirmek için farklı laboratuvarlarda.
Pazar, hem “bilgi işleme makinesi” (Herzog 2023) için bir pazar hem de bir koordinasyon biçimi olarak rakipsizdir. Ancak mevcut tartışmalara göre, kapitalizm sonrası bir toplum hem piyasalarla hem de piyasalar olmadan geçinme sorunuyla karşı karşıyadır (bkz. Creydt 2020).
Kapitalist sonrası bir toplumda sosyal planlama ile piyasalar arasındaki ilişki sorusuna şu ana kadar tatmin edici bir cevap yok. Ancak piyasa ekonomisinin hangi yönlerinin iyi nedenlerle ortadan kaldırıldığı tartışılabilir (bkz. Creydt 2022).
Alternatif sosyalleşme ihtiyacı, etkilenenlerin bir şeyden emin olduğu ölçüde ortaya çıkıyor: Özel mülkiyet, rekabet ve kâr ekonomisinin zorunluluklarından kaynaklanan ayrılık ve karşıtlıklardan olumsuz etkileniyorlar.
Eğer nüfus artık kendine referanslı ve bağımsız ekonomik süreçlerin bağımlı değişkeni olmak istemiyorsa, “aslında artık sermayeye veya yönetime bağlı olan stratejik alanlarda” ve “piyasa etkilerine ilişkin beceriler geliştirmelidir”. […] “toplumsal sürecin unsurlarını bir araya getirmeye karar veren konumlarda” (Haug 1993, 106 vd.).
Kapitalist piyasa ekonomisi, birbirine ait olan şeyleri ayırmayı ve aynı zamanda sorunlu bağlantılar yaratmayı içerir. Alternatif toplumsallaşma, toplumsal üretim ve yeniden üretimin çeşitli anlarını yeniden oluşturur.
Zaten bugünden, zaten aşınmış düşünce yollarını bırakmak, sağlamlaştırılmış bağları koparmak ve daha önce yanlış yönlendirilmiş potansiyelin nasıl farklı şekilde kullanılabileceğini analiz etmek önemlidir.