Yapay zeka araçları neden eleştirel düşünmeyi engelliyor?

Adanali

Member
(Resim: Kolaj / Shutterstock.com)

Yeni bir çalışma, ne kadar çok insan yapay zeka araçlarını kullanırsa, o kadar az eleştirel düşündüklerini gösteriyor. Gençler özellikle risk altındadır. Araştırmacılar ne öneriyor?

Yapay zeka (AI) hayatımızın birçok alanını değiştiriyor. E-posta yazma, araştırma ve çeviri için yapay zeka araçlarını kullanıyoruz. Bazıları onlardan komik hikayeler yazmalarını veya alışveriş sırasında sorular ortaya çıktığında onlara soru sormalarını ister.

Duyuru

Yapay zeka araçları kullanışlıdır ve birçok şeyi kolaylaştırır ancak bunun bir bedeli vardır. SBS Swiss Business School Stratejik Öngörü ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Merkezi'nin yeni bir araştırması şunları gösteriyor: Yapay zeka araçlarının artan kullanımı, eleştirel düşünmenin zararınadır.

Yapay zeka kullanımı bilişsel rahatlamaya yol açıyor

Çalışma yazarı Michael Gerlich, bu etkinin ana nedenini kullanıcıların bilişsel rahatlamasında görüyor. Bu, insanların zihinsel çabayı azaltmak için yapay zeka araçlarına giderek daha fazla güvendiği anlamına geliyor.

Bu süreç bilimde bilişsel boşaltma olarak bilinir. Zihinsel süreçler dış araçlara emanet edilir. Örneğin kafanızda bir matematik problemini hesaplamak yerine hesap makinesi kullanılıyor. Veya yapay zeka araçları, karmaşık sorulara yanıtlar sağlar ve kullanıcıları bilgileri kendileri aramak, işlemek ve bağlamak zorunda kalmaktan kurtarır.

Genç kullanıcılar özellikle risk altındadır

Araştırma için Gerlich ve ekibi Britanya'da farklı yaş ve eğitim seviyesinden 666 kişiyle görüştü.

Sonuçlar endişe verici: Katılımcılar yapay zeka araçlarını ne kadar çok kullanırsa, eleştirel düşünme testlerinde o kadar kötü performans gösterdiler. Bu özellikle 17-25 yaş arası genç kullanıcılar arasında belirgindi. Araçları daha sık kullandılar ve eleştirel düşünme konusunda yaşlı kullanıcılara göre önemli ölçüde daha kötü performans gösterdiler.

Daha yüksek eğitim seviyesinin eleştirel düşünme üzerinde olumlu bir etkisi vardı: yaşlarına bakılmaksızın, yüksek eğitimli katılımcılar eleştirel düşünmede daha iyi performans gösterdi. Çalışma, eğitimin yapay zeka kullanımının potansiyel olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Bellek ve problem çözme üzerindeki etkiler

Yapay zeka teknolojileri henüz çok yeni; Ama hızla gelişiyorlar ve gelişmenin hangi yöne gideceği belli değil. Bu nedenle hafıza, dikkat ve problem çözme yeteneği gibi bilişsel işlevlerin uzun vadede nasıl etkileneceği sorusu bugün zaten ortaya çıkıyor.

Araştırmanın bulguları, insanların yapay zeka araçlarına çok fazla güvendiklerinde daha az bağımsız ve derinlemesine düşünme eğiliminde olduklarını vurguluyor.

Eğitim ve toplum üzerindeki etkisi

Bunun eğitim ve toplum üzerinde etkisi var. Gerlich, yapay zekanın okullarda ve üniversitelerde kullanımının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Yapay zeka araçları öğrenmeyi kolaylaştırsa da bağımsız düşünmenin yerini almamalıdır.

Eğitim kurumları bunun yerine, örneğin aktif öğrenme ve problem çözme görevleri yoluyla eleştirel düşünmeyi özellikle teşvik etmelidir. Bu nedenle şirketlerin ve politika yapıcıların da yapay zekayı sorumlu bir şekilde kullanmaları ve bilişsel yetenekler üzerindeki etkilerini dikkate almaları gerekiyor.