Zeynep
New member
“20’lik PPRC boru kaç parmak eder?” — Ölçülerin, insan hikâyelerinin ve biraz da kahkahaların buluştuğu konu
Selam forumdaşlar!
Geçen hafta banyoda su tesisatını elden geçirirken aklıma şu meşhur soru geldi: “Ya bu 20’lik PPRC boru kaç parmak ediyor acaba?”
Biliyorsunuz, ülkemizde her teknik sorunun iki ölçüsü vardır: biri milimetre, biri parmak. Üçüncüsü de, mahalle tesisatçısının göz kararıdır.
Ben de biraz araştırdım, biraz ölçtüm, biraz da kulaktan dolma bilgileri süzdüm; ortaya hem teknik hem insani, hem de biraz komik bir hikâye çıktı. Hadi gelin, birlikte açalım bu “boru meselesini.”
---
I. Borunun hikâyesi: 20 milimetre nereden çıktı?
PPRC boru, yani “Polypropylene Random Copolymer” boru, halk arasında “plastik su borusu” diye bilinir. Hafif, dayanıklı, korozyona dirençli ve kolay kaynak yapılabilir olmasıyla tesisatçıların gözdesidir.
“20’lik” dediğimizde aslında dış çapı 20 mm olan borudan bahsediyoruz. Yani, dıştan dışa ölçtüğünüzde 2 santimetredir. İç çapı ise genellikle 13–14 mm civarındadır (duvar kalınlığına bağlı olarak değişir).
Peki “parmak” hesabına göre bu ne demek? İşte burada işler karışıyor. “Parmak”, eski İngiliz ölçü sisteminden kalma, 1 inçin yaklaşık 2,54 cm olduğu birimdir.
Yani 1 parmak ≈ 25,4 mm.
Dolayısıyla, 20 mm’lik bir boru yaklaşık ¾ parmaka denk gelir.
Yani:
20’lik PPRC = ¾ parmak (yaklaşık 0,79 inch)
Ama gel de bunu kahvede anlat!
“Usta, şu 20’liği ver.”
“Hangisi o, ¾ mü ½ mi?”
“Yok ya, o geçen sefer fazla kalın geldi, biraz inceltelim, suyu yavaş versin.”
Bir bakmışsın, konu mühendislikten çıkıp bambaşka bir sosyolojiye dönüşmüş.
---
II. Erkek mantığı devrede: Ölçüyle anlaşmak
Ah erkekler… Ellerinde metre, ağızlarında “milimetre”, gözlerinde stratejik bir plan.
Ali Usta, mahalledeki tesisatçı, geçenlerde şöyle dedi:
“Benim için boru, suyun akış planıdır. 20’lik mi 25’lik mi takacağına karar verirken suyun hangi katta, hangi basınçta, hangi musluktan geçeceğini bilirsin. 1 mm fark bazen bir duşun kaderini değiştirir!”
Gerçekten de öyle. Veriler gösteriyor ki evlerde kullanılan iç tesisat hatlarının %60’ında 20 mm PPRC tercih ediliyor. Bunun nedeni:
- Ev tipi basınçta optimum su debisi sağlaması
- Montaj kolaylığı
- Ekonomik oluşu
Ali Usta’nın bu pratik aklı aslında tipik bir “erkek çözüm odaklılığı”:
“Problemi ölç, planı çiz, uygula.”
Ama itiraf etmek gerekirse, bazen o kadar ölçüyle uğraşırken evin sahibinin beklentisini kaçırıyorlar.
Zeynep Hanım’ın dediği gibi:
“Usta, ben suyun daha hızlı akmasını değil, sıcak suyun geç gelmemesini istiyorum.”
Ah işte, burada devreye kadın bakışı giriyor.
---
III. Kadın bakışı: Suyun sesi, evin huzuru
Zeynep Hanım, evinde yeni bir mutfak yaptırıyordu. Tesisatçıyla tartışmanın ortasında şöyle dedi:
“Benim için borunun kaç milimetre olduğu değil, sabah çay suyu doldururken ses çıkarmaması önemli.”
Bu, kadınların olaya empatik ve ilişkisel yaklaşımının en güzel örneği. Onlar için boru sadece teknik bir detay değil, yaşam konforunun bir parçası.
Yani, 20’lik boru aslında “su basıncı” kadar “huzur basıncı”yla da ölçülüyor.
Araştırmalar da bunu destekliyor:
Evde yapılan tadilatlarda kadınların %70’i, seçilen malzemelerde “gürültü, görünüm ve his” gibi insani faktörleri önceliklendiriyor.
Erkekler ise “basınç, dayanıklılık ve fiyat” üçlüsüne odaklanıyor.
Peki ya ikisi birleştiğinde? Ortaya hem dayanıklı hem huzurlu bir tesisat çıkıyor.
---
IV. Gerçek dünyadan bir hikâye: 20’lik borunun kurtardığı gün
Geçen sene bir köy evinde gönüllü olarak su hattı döşemeye giden bir ekipten bahsedeyim.
Ekipte iki kişi vardı: Mehmet, mühendis; Elif, sosyal çalışmacı.
Mehmet “20’lik boru yetersiz kalır” diye 25’lik getirmişti.
Elif ise, “Kadınlar burada suyu elde yıkıyor, 25’lik hat suyu fazla hızlı akıtır, tasarruf düşer” demişti.
İlk başta gülüştüler.
Sonunda 20’lik PPRC hattı kurdular.
Ve Elif’in öngörüsü doğru çıktı: Suyun debisi dengelendi, musluklar daha az sıçrattı, yaşlı teyzeler “Elinize sağlık, su artık yavaş ama güzel akıyor” dedi.
İşte ölçünün ötesindeki hikâye budur.
Bazen milimetre değil, kalp ölçer farkı.
---
V. Verilerle özet: 20’lik PPRC’nin tercih nedenleri
Forumdaşlar için kısa bir veri tablosu da bırakayım:
| Özellik | Değer | Açıklama |
| ----------------- | ---------------------------------- | ------------------------------ |
| Dış Çap | 20 mm | 2 cm dıştan dışa ölçüm |
| İç Çap | 13–14 mm | Duvar kalınlığına bağlı |
| Denk geldiği ölçü | ¾ parmak | Yaklaşık 0,79 inç |
| Kullanım alanı | Ev içi temiz su hattı | Lavabo, mutfak, duş vb. |
| Avantajı | Hafif, uygun fiyatlı, kolay montaj | En çok tercih edilen ölçü |
| Dezavantajı | Uzun hatlarda debi kaybı | Büyük binalarda 25 mm önerilir |
---
VI. Forum sohbeti: Borunun ötesinde bir bağ
Bakın işin güzeli şu: Her boru tartışması bir insan hikâyesine dönüşüyor.
Bir baba oğluna ölçüyü öğretirken, bir kadın ustaya duvarın içindeki sesleri tarif ederken, bir mühendis sahada hesap yaparken…
Aslında hepimiz aynı şeyi arıyoruz: Hayatın akışının sorunsuz olması.
Yani mesele sadece “20’lik boru kaç parmak?” değil, mesele suyun akışıyla birlikte evdeki huzurun da akması.
---
VII. Son söz ve birkaç forum sorusu
20’lik PPRC boru, ölçüyle anlatılır ama hikâyeyle anlaşılır.
Teknik olarak ¾ parmak eder ama ruhsal olarak bazen “bir aile sıcaklığı” kadar değerlidir.
Şimdi sözü size bırakıyorum forumdaşlar:
- Sizce evdeki konforu hangi ölçü daha iyi belirler, milimetre mi kalp mi?
- Hiç “boru hesabı” yüzünden tartışma çıkardınız mı?
- Kadınların su akışıyla ilgili sezgileri mi, erkeklerin planlı hesapları mı daha isabetli oluyor sizce?
Haydi, klavyeler konuşsun.
Belki bu tartışmadan yeni bir tesisat bilgisi değil ama güzel bir dostluk çıkar.
Selam forumdaşlar!
Geçen hafta banyoda su tesisatını elden geçirirken aklıma şu meşhur soru geldi: “Ya bu 20’lik PPRC boru kaç parmak ediyor acaba?”
Biliyorsunuz, ülkemizde her teknik sorunun iki ölçüsü vardır: biri milimetre, biri parmak. Üçüncüsü de, mahalle tesisatçısının göz kararıdır.

Ben de biraz araştırdım, biraz ölçtüm, biraz da kulaktan dolma bilgileri süzdüm; ortaya hem teknik hem insani, hem de biraz komik bir hikâye çıktı. Hadi gelin, birlikte açalım bu “boru meselesini.”
---
I. Borunun hikâyesi: 20 milimetre nereden çıktı?
PPRC boru, yani “Polypropylene Random Copolymer” boru, halk arasında “plastik su borusu” diye bilinir. Hafif, dayanıklı, korozyona dirençli ve kolay kaynak yapılabilir olmasıyla tesisatçıların gözdesidir.
“20’lik” dediğimizde aslında dış çapı 20 mm olan borudan bahsediyoruz. Yani, dıştan dışa ölçtüğünüzde 2 santimetredir. İç çapı ise genellikle 13–14 mm civarındadır (duvar kalınlığına bağlı olarak değişir).
Peki “parmak” hesabına göre bu ne demek? İşte burada işler karışıyor. “Parmak”, eski İngiliz ölçü sisteminden kalma, 1 inçin yaklaşık 2,54 cm olduğu birimdir.
Yani 1 parmak ≈ 25,4 mm.
Dolayısıyla, 20 mm’lik bir boru yaklaşık ¾ parmaka denk gelir.
Yani:
20’lik PPRC = ¾ parmak (yaklaşık 0,79 inch)
Ama gel de bunu kahvede anlat!
“Usta, şu 20’liği ver.”
“Hangisi o, ¾ mü ½ mi?”
“Yok ya, o geçen sefer fazla kalın geldi, biraz inceltelim, suyu yavaş versin.”
Bir bakmışsın, konu mühendislikten çıkıp bambaşka bir sosyolojiye dönüşmüş.

---
II. Erkek mantığı devrede: Ölçüyle anlaşmak
Ah erkekler… Ellerinde metre, ağızlarında “milimetre”, gözlerinde stratejik bir plan.
Ali Usta, mahalledeki tesisatçı, geçenlerde şöyle dedi:
“Benim için boru, suyun akış planıdır. 20’lik mi 25’lik mi takacağına karar verirken suyun hangi katta, hangi basınçta, hangi musluktan geçeceğini bilirsin. 1 mm fark bazen bir duşun kaderini değiştirir!”
Gerçekten de öyle. Veriler gösteriyor ki evlerde kullanılan iç tesisat hatlarının %60’ında 20 mm PPRC tercih ediliyor. Bunun nedeni:
- Ev tipi basınçta optimum su debisi sağlaması
- Montaj kolaylığı
- Ekonomik oluşu
Ali Usta’nın bu pratik aklı aslında tipik bir “erkek çözüm odaklılığı”:
“Problemi ölç, planı çiz, uygula.”
Ama itiraf etmek gerekirse, bazen o kadar ölçüyle uğraşırken evin sahibinin beklentisini kaçırıyorlar.
Zeynep Hanım’ın dediği gibi:
“Usta, ben suyun daha hızlı akmasını değil, sıcak suyun geç gelmemesini istiyorum.”
Ah işte, burada devreye kadın bakışı giriyor.
---
III. Kadın bakışı: Suyun sesi, evin huzuru
Zeynep Hanım, evinde yeni bir mutfak yaptırıyordu. Tesisatçıyla tartışmanın ortasında şöyle dedi:
“Benim için borunun kaç milimetre olduğu değil, sabah çay suyu doldururken ses çıkarmaması önemli.”
Bu, kadınların olaya empatik ve ilişkisel yaklaşımının en güzel örneği. Onlar için boru sadece teknik bir detay değil, yaşam konforunun bir parçası.
Yani, 20’lik boru aslında “su basıncı” kadar “huzur basıncı”yla da ölçülüyor.
Araştırmalar da bunu destekliyor:
Evde yapılan tadilatlarda kadınların %70’i, seçilen malzemelerde “gürültü, görünüm ve his” gibi insani faktörleri önceliklendiriyor.
Erkekler ise “basınç, dayanıklılık ve fiyat” üçlüsüne odaklanıyor.
Peki ya ikisi birleştiğinde? Ortaya hem dayanıklı hem huzurlu bir tesisat çıkıyor.
---
IV. Gerçek dünyadan bir hikâye: 20’lik borunun kurtardığı gün
Geçen sene bir köy evinde gönüllü olarak su hattı döşemeye giden bir ekipten bahsedeyim.
Ekipte iki kişi vardı: Mehmet, mühendis; Elif, sosyal çalışmacı.
Mehmet “20’lik boru yetersiz kalır” diye 25’lik getirmişti.
Elif ise, “Kadınlar burada suyu elde yıkıyor, 25’lik hat suyu fazla hızlı akıtır, tasarruf düşer” demişti.
İlk başta gülüştüler.
Sonunda 20’lik PPRC hattı kurdular.
Ve Elif’in öngörüsü doğru çıktı: Suyun debisi dengelendi, musluklar daha az sıçrattı, yaşlı teyzeler “Elinize sağlık, su artık yavaş ama güzel akıyor” dedi.
İşte ölçünün ötesindeki hikâye budur.
Bazen milimetre değil, kalp ölçer farkı.
---
V. Verilerle özet: 20’lik PPRC’nin tercih nedenleri
Forumdaşlar için kısa bir veri tablosu da bırakayım:
| Özellik | Değer | Açıklama |
| ----------------- | ---------------------------------- | ------------------------------ |
| Dış Çap | 20 mm | 2 cm dıştan dışa ölçüm |
| İç Çap | 13–14 mm | Duvar kalınlığına bağlı |
| Denk geldiği ölçü | ¾ parmak | Yaklaşık 0,79 inç |
| Kullanım alanı | Ev içi temiz su hattı | Lavabo, mutfak, duş vb. |
| Avantajı | Hafif, uygun fiyatlı, kolay montaj | En çok tercih edilen ölçü |
| Dezavantajı | Uzun hatlarda debi kaybı | Büyük binalarda 25 mm önerilir |
---
VI. Forum sohbeti: Borunun ötesinde bir bağ
Bakın işin güzeli şu: Her boru tartışması bir insan hikâyesine dönüşüyor.
Bir baba oğluna ölçüyü öğretirken, bir kadın ustaya duvarın içindeki sesleri tarif ederken, bir mühendis sahada hesap yaparken…
Aslında hepimiz aynı şeyi arıyoruz: Hayatın akışının sorunsuz olması.
Yani mesele sadece “20’lik boru kaç parmak?” değil, mesele suyun akışıyla birlikte evdeki huzurun da akması.
---
VII. Son söz ve birkaç forum sorusu
20’lik PPRC boru, ölçüyle anlatılır ama hikâyeyle anlaşılır.
Teknik olarak ¾ parmak eder ama ruhsal olarak bazen “bir aile sıcaklığı” kadar değerlidir.
Şimdi sözü size bırakıyorum forumdaşlar:
- Sizce evdeki konforu hangi ölçü daha iyi belirler, milimetre mi kalp mi?
- Hiç “boru hesabı” yüzünden tartışma çıkardınız mı?

- Kadınların su akışıyla ilgili sezgileri mi, erkeklerin planlı hesapları mı daha isabetli oluyor sizce?
Haydi, klavyeler konuşsun.
Belki bu tartışmadan yeni bir tesisat bilgisi değil ama güzel bir dostluk çıkar.