Huawei: Amerika Birleşik Devletleri cezası gibi iflas gibi

Adanali

Member
Resim: Drongvit, Shutterstock.com

Amerika Birleşik Devletleri Huawei'yi 2019'da siyah listeye koydu. Ancak daralmak yerine Çin teknoloji devi daha da gelişti. Bir ders.

Amerika Birleşik Devletleri Çin teknolojik grubu Huawei'yi ve grubun 68 diğer şubesini Mayıs 2019'da siyah bir listeye koyduğunda, belirtilen hedef Çin casusluğu ve sabotaj tehdidini içermekti. Huawei, ABD teknolojilerine ve pazarlarına erişim ve kısmen Amerika Birleşik Devletleri'nin hakim olduğu ülkelerdeki pazarlar tarafından kesintiye uğradı.

Bloomberg'e göre, doğrudan etkiler açıktı: Huawei'nin satışları önümüzdeki iki yıl içinde çeyrekte durdu. Ancak grup pes etmedi, savaştı. Geçen yıl satışlar yine ABD yaptırımlarına yakındı.

2024'te Huawei yıllık 860 milyar yuan (118 milyar dolar) cirosuna ulaşmalıdır. Bunlar 2020 şirket grubunun uyguladığı 891 milyar yeterli değil. Bununla birlikte, 2021'den 2023'e kadar olan sonuçlarla karşılaştırıldığında, bu önemli bir gelişmedir.

Küresel Hırslar

Huawei ayrıca Google'ın Android'e alternatif olarak tasarlanan armonileri olan bir işletim sistemi geliştirdi. 2024'te Huawei ileri bir adım daha attı: Sonraki en son Haronyos versiyonu, ABD teknolojisi olmadan tamamen dahili olarak geliştirildi.

Şimdiye kadar Harmony sadece Çin'de çalıştı, ancak akıllı telefonlardan arabalara, akıllı cihazlara kadar milyar cihazlarda zaten çalıştı. BMW, 2026'dan beri Çin'deki elektrikli otomobillerinin yanında Harmonyos'u entegre etmek istiyor. Ve son fakat daha az önemli olmayan, işletim sistemi sayesinde, 2024 akıllı telefonun ana üreticisi olarak Çin Apple'daki Huawei ilk kez aştı.

Ayrıca oku

Daha Fazla Göster

Daha az belirti

Ancak Huawei daha fazlasını istiyor: Uzun vadede Harmonyos Android ve Apple'ın iOS'u tüm dünyada meydan okumalı ve dünya için üçüncü mobil işletim sistemi olmalı. McDonalds ve Emirates havayolu gibi büyük şirketler zaten uyum için uygulamalar geliştirdi. Ve elbette Çin hükümeti küresel hırsları destekliyor.

Arkadaki kapıdan güvenlik riskleri?

Huawei başarılı olursa, bunun akıllı telefon dünyasının çok ötesinde büyük bir etkisi olabilir. Çünkü internet zamanlarında milyarlarca cihaz birbirine bağlı olarak, işletim sistemlerinin üstünlüğü çok önemlidir. Buna ek olarak, Harmonyos Çin'in yapay zekadaki etkisini de genişletebilir.

Haronyos'un belirleyici bir avantajı olduğundan: başından beri platformlarda tasarlanmıştır. Bu sadece Amerika Birleşik Devletleri için soruları gündeme getirmekle kalmaz: başlangıçta, Huawei'ye karşı yaptırımlar satışlarını ve ulusal güvenliklerini korumalıdır. Ama şimdi tam tersiyle karşılaşmakla tehdit ediyorlar.

Huawei cihazlarının ağlardan çıkarmak için milyarlarca da harcanıyor, böylece sadece güvenlik riskleri Harmonyo'dan geri dönebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde Almanya'da 2,5 milyar avro yaklaşık beş milyar ABD doları belirtiliyor.

Ticari kısıtlamaların yakın sınırları

Huawei davası ticari kısıtlamaların sınırlarını göstermektedir. Kısa bir şekilde Çin'e zarar verebilirsiniz. Bununla birlikte, uzun vadede, sadece değil – umarım Çinli şirketler yeniliklerini daha bağımsız hale getireceklerdir.

Ayrıca oku

Daha Fazla Göster

Daha az belirti

En son ABD ihracat kontrolleri bazı Çinli Nvidia yongaları şirketleri için muhtemelen AI yongalarının geliştirilmesine neden oluyor. Huawei, bu aydan bu yana en azından Çin'de Ki-Chip Ascend 910C'yi teslim etmeyi planladı.

Haberler Online, Huawei sunucularının daha zayıf yongalarla donatıldığını vurguluyor, ancak yine de bir sistem olarak en iyi performansı sunuyor. Tek bir Ascend 910C, Nvidia Blackwell hızlandırıcısından çok daha yavaştır. Huawei, sadece ABD'deki rekabetten dört kat daha fazla elektriğe ihtiyaç duyan yapay zeka hızlandırıcılarının sayısıyla yüksek ağlamaya ulaşıyor.

Açıkçası, sadece Washington'un Çin ile ekonomik ve teknolojik rekabet stratejisini yeniden düşünmesi için zaman gelmedi.