Partnerimin beni anlamadığını düşünüyorum, ne yapabilirim ?

Normender

Global Mod
Global Mod
Partnerimin Beni Anlamadığını Düşünüyorum, Ne Yapabilirim?

İlişkilerde en büyük labirentlerden birine girmiş gibi hissediyor musunuz? Her şey mükemmel, her şey yolunda... bir anda "Beni anlamıyor!" diye bağırmak zorunda kalıyorsunuz. Bir bakıyorsunuz, partneriniz bir şey söylemiş, siz ise tamamen farklı bir dünyada yaşıyorsunuz. "Ama ben ne dedim?" diye kendinizi sorgularken, bir bakıyorsunuz, hiç duymadığınız kelimeler havada uçuşuyor. İşte, partnerin sizi anlamadığı o an tam olarak budur!

Ama korkmayın, yalnız değilsiniz! Hepimizin içinde bir "Anlatamıyorum, gerçekten de anlatamıyorum!" duygusu yer edinmiştir. O yüzden bir süreliğine ciddiyetini kaybetmiş olalım ve gülüp geçelim; aslında hepimiz benzer sıkıntılarla yüzleşiyoruz. Ne yapalım? Hayat bu, biraz eğlenceli bakmak gerek! Şimdi gelin, bu karmaşık dünyada birbirimizi anlamayı nasıl başarabiliriz, buna bakalım.

Çözüm Arayışındaki Erkekler: Strateji ve Çözüm

Çoğu erkek, genellikle sorunu çözmeye yönelik bir yaklaşım benimser. Hadi itiraf edelim, "Bir şey mi var?" dediğinizde, partnerinizin cevabı "Her şey yolunda" olduğunda, kafamızda alarm çalar. "Hmmm, demek her şey yolunda… Ama gerçekten mi?" diye düşünürken, biz erkekler bazen olaya çözüm odaklı yaklaşarak "Sorunu hemen çözeyim!" düşüncesine kapılabiliyoruz. "Hadi hemen bir şeyler yapalım, belki bir çözüm buluruz!" diyerek harekete geçmek gibi… ama belki de her şeyden önce, biraz dinlemek gerek.

Örneğin, çok yakın bir arkadaşım olan Mehmet, partneriyle bir akşam yemeği sırasında çok basit bir sohbet ederken, sevgilisi ona "Beni hiç anlamıyorsun!" demiş. Mehmet, doğal olarak durumu çözmek için hemen önerilerde bulunmuş: "Belki o yeni restorana gidelim, belki tatile çıkalım..." Fakat, sevgilisi sadece biraz duygusal destek ve empati istiyordu. Çözüm odaklı yaklaşımı yüzünden, Mehmet "Beni anlamadığını düşünüyorum" mesajını tamamen göz ardı etmişti. Oysa sadece "Nasılsın?" demek, sorunun çözümü olabilirdi.

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, genellikle doğru niyetle olsa da, bazen yanlış anlaşılabilir. "Beni anla" demek, bazen çözüm istemek değil, yalnızca dinlenmek istemek anlamına gelir. O yüzden bir noktada, belki de partnerimize biraz daha duygu katmaya başlamalıyız.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: Duygulara Duyarlılık

Kadınlar, ilişkilerde empatik bir bakış açısı benimser. Onlar, duygulara hitap etmeyi, ruh halini anlamayı ve partneriyle daha derin bir bağ kurmayı amaçlarlar. Bu da demek oluyor ki, bir kadın "Beni anlamıyorsun!" dediğinde, genellikle duygusal bir bağ kurma ihtiyacı hissediyordur. Yani, "Beni anlamıyorsun" demek, "Beni daha derinden hissedebilir misin?" anlamına gelir. İşte bu noktada, erkekler ve kadınlar arasındaki en büyük fark ortaya çıkar.

Örneğin, Sevda adlı bir arkadaşım, sevgilisiyle büyük bir tartışma sonrası "Beni hiç anlamıyorsun!" demişti. O esnada sevgilisi, Sevda’nın söylediklerini "Senin ne istediğini tam olarak anlayamıyorum" şeklinde karşılamış. Sevda ise aslında sadece duygusal bir yanıt arıyordu, çözüm değil. Bu durumda Sevda, karşısındaki kişinin onun duygularını anlaması gerektiğini düşünüyor, ancak sevgilisi olayı tamamen çözmeye odaklanmıştı. "Hadi hemen çözelim!" yaklaşımı yerine, Sevda'nın ihtiyaç duyduğu tek şey, sadece biraz daha empati ve duygusal destekti.

İletişim: Bir Dil Meselesi mi, Yoksa Sadece Farklı İhtiyaçlar mı?

İletişim, aslında "bizi anlamıyorlar" hissiyatının en büyük tetikleyicisi olabilir. Ama bu, çoğu zaman bir dil sorunu değil, farklı ihtiyaçlar ve bakış açıları meselesidir. Erkeklerin çözüm odaklı bakış açıları ve kadınların empatik yaklaşımları, bu farklı bakış açıları arasında sıkışıp kalmamıza neden olabilir. Bu yüzden önemli olan, partnerimizle ne istediğimizi ve neye ihtiyacımız olduğunu açıkça ifade edebilmemizdir.

İletişimdeki bu engel, aslında tamamen anlaşılmama hissiyatına dönüşebilir. Mesela, "Beni anlamıyorsun" dediğimizde, bir partnerin bu mesajı doğru bir şekilde alabilmesi için önce bizim ne demek istediğimizi netleştirmemiz gerekiyor. Bunun da tek yolu, açık bir iletişim ve doğru zamanlamadır. Mesela, her tartışmanın çözümle başlamadığı gibi, her duygusal ifadenin çözüm istemediğini de anlamalıyız.

Biraz Mizah, Biraz Empati: Eğlenceli Bir Yöntem

Bazen, partnerinize "Beni anlamıyorsun!" dediğinizde, bir parça mizah eklemek de işinizi kolaylaştırabilir. Komik bir anekdot, ortamı yumuşatarak "Gerçekten beni anlamıyorsun" dediğinizde karşınızdakinin gülümsemesine neden olabilir. Biraz mizah, bazen ciddi bir konuya yaklaşmanın en eğlenceli yoludur.

Örneğin, bir arkadaşım olan Efe, partnerine "Sen beni anlamıyorsun" dediğinde, hemen şunu eklemişti: "Beni daha çok dinlemelisin, yoksa bir gün robot olup herkese emir vereceğim!" Bu şekilde, Efe'nin partneri, konuyu daha ciddiye almadan önce bir kahkaha atmıştı ve ortamın gerginliği hemen çözüldü.

Sonuç: Hepimiz Farklıyız, Ama Birlikte Güçlüyüz

Sonuç olarak, partnerinizi anlamadığını düşündüğünüzde, bu duygunun sizi yalnızlaştırmasına izin vermeyin. İletişim, bir ilişkideki temel yapı taşlarından biridir. Bazen erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımları, kadınların empatik bakış açılarıyla birleştiğinde harika sonuçlar doğurabilir. Önemli olan, birbirinizi anlamaya çalışırken, duygusal ihtiyaçları fark etmek ve bu ihtiyaçları karşılamak için adımlar atmaktır.

Peki ya siz? "Beni anlamıyorlar" dediğinizde, genellikle ne hissediyorsunuz? Çözüm mü, empati mi? Hangi yaklaşım sizin için daha etkili? Bu konuda yaşadığınız deneyimler neler?